Een overlijden melden T: 06-45769462

De week van de uitvaart

Een uitvaart is zoveel meer dan de keuze: begraven of cremeren. De uitvaart moet vooral passen bij de overledene en bij de mensen die aanwezig zijn als naaste familie en vrienden. Het vormgeven van de dag van de uitvaart begint daarom bij het contact dat we samen hebben. Het is belangrijk dat ik goed luister naar nabestaanden. Ik noem het wel eens 'de week van de uitvaart'. Dat is de week na het overlijden. Nabestaanden beleven dit als een intensieve, maar dankbare periode. Intensief omdat er veel geregeld moet worden. Dankbaar omdat het delen van ideeën en wensen de juiste manier is om een passende, waardige uitvaart te realiseren. Ik zal alle tijd maken die nodig is. Tijdens de gesprekken is er gelegenheid om de verschillende mogelijkheden te bespreken, keuzes te maken en die eventueel weer aan te passen. Aan mij de taak uw wensen zo goed mogelijk te realiseren en ervoor te zorgen dat het een passend geheel wordt, binnen de daarvoor beschikbare tijd.

Het overlijden

Wanneer een naaste is overleden, kan er gerust even tijd worden genomen om nog even rustig bij hem of haar te zijn. Daarna kunt u beginnen met de mensen te berichten die van het overlijden op de hoogte moeten zijn. Ook is het dan een goed moment om contact op te nemen met de huisarts. Deze zal het overlijden officieel vaststellen en een verklaring van overlijden afgeven. Dat is het moment dat u Weldaan uitvaartbegeleiding kunt bellen. Ik kom dan zo spoedig mogelijk naar u toe. Voor het melden van een overlijden ben ik dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 06-45769462.

Verzorging

Wanneer ik bij u aanwezig ben, bespreken we welke keuzes op dat moment belangrijk zijn. In eerste instantie gaat het dan om de laatste verzorging, het wassen en het aankleden van de overledene. Het is een mooi intiem moment van afscheid nemen. Misschien wilt u daarbij aanwezig zijn. Of zelfs meehelpen. Of misschien vindt u het prettig om het geheel zelf te doen? Ook dát soort wensen zijn op dat moment heel goed bespreekbaar.

Opbaren

Samen bespreken we de plek waar de overledene zal worden opgebaard. Er zijn verschillende mogelijkheden; het thuis opbaren in de vertrouwde omgeving, zoals de eigen kamer of in een daarvoor bestemde ruimte in een uitvaartcentrum. Kiest u voor thuis opbaren, dan zijn er vele uitvoeringen denkbaar. Ik ken voorbeelden waarbij de overledene werd opgebaard in de slaapkamer, in de huiskamer of logeerkamer. Ik ken nabestaanden met goede herinneringen aan een opbaring in de garage of een bijgebouw. Met de juiste aankleding creëren we een waardige omgeving met de juiste sfeer. Ook de manier van opbaren is een keuze: op een bed, een opbaarplank of in een kist bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat een lichaam zo snel mogelijk na een overlijden wordt gekoeld. Dit gebeurt bij een thuisopbaring door een koelingsplaat die onder de kist of het lichaam wordt gelegd. Bij een uitvaartcentrum is de ruimte zelf vaak ook gekoeld. Bij alle keuzemogelijkheden zal ik u helpen en ondersteunen.

Begraven of cremeren

Is er een voorkeur voor begraven of cremeren? Bij begraven denkt u wellicht onmiddellijk aan een steen als tastbare herinnering aan de overledene. Toch biedt ook cremeren mogelijkheden tot het inrichten van bijzondere gedenkplekken. De keuze voor begraven of cremeren kan ook worden gestuurd door de kosten. Cremeren is vaak goedkoper dan begraven, onder meer in verband met de grafrechten.

Wellicht zijn er religieuze redenen die uw keuze bepalen voor begraven of cremeren. Weldaan uitvaartbegeleiding staat open voor alle gezindten en overtuigingen. Dus ik zal u met gevoel voor uw situatie helpen bij het maken van de juiste keuze.

Neem gerust contact op als u hierover meer wilt weten.

De week
van de uitvaart:
intensief en dankbaar