Een overlijden melden T: 06-45769462

Kinderen en overlijden

Belangrijke mededeling: Weldaan Uitvaartbegeleiding is gestopt met haar dienstverlening

Met ingang van 1 mei 2023 heeft Weldaan Uitvaartbegeleiding na vele mooie jaren besloten haar dienstverlening te beëindigen. Wij willen graag onze oprechte dank uitspreken aan al onze gewaardeerde klanten voor het vertrouwen dat zij in ons hebben gesteld bij het verzorgen van uitvaarten en het bieden van nazorg aan nabestaanden. Het was een voorrecht om deel uit te maken van de bijzondere momenten in uw leven

Wij verwijzen u graag door naar een collega met wie wij regelmatig hebben samengewerkt en die u met dezelfde toewijding en zorg kan bijstaan in uw uitvaartbehoeften: De Kleine Ster Uitvaartbegeleiding. Zij staan bekend om hun professionele aanpak en persoonlijke begeleiding. U kunt meer informatie vinden op hun website: https://www.uitvaartkleinester.nl/.

Wij willen u bedanken voor het vertrouwen dat u in Weldaan Uitvaartbegeleiding heeft gesteld.

Hartelijke groeten,

Anja Berghout Weldaan Uitvaartbegeleiding Bergschenhoek (gemeente Lansingerland)

Kinderen leren omgaan met het overlijden

De dood hoort bij het leven. Het is wrang als kinderen het overlijden moeten meemaken van iemand die dichtbij ze staat. Kinderen kunnen we niet beschermen tegen dat verdriet. Wel kunnen we hun leren dat de dood bij het leven hoort. Ook kunnen we vertellen dat het normaal is dat ze iemand missen en dat het logisch is dat ze daarbij verdriet hebben.

Kinderen moet je altijd serieus nemen. Het is goed om zo eerlijk en concreet mogelijk te vertellen wat er gebeurd is en gaat gebeuren. Om die reden vind ik het belangrijk om kinderen te betrekken bij de dagen voorafgaand aan de uitvaart,  voor zover zij dit zelf willen. Zo kunnen we kinderen leren omgaan met het overlijden.

Kleine taken waarbij kinderen kunnen helpen

Kinderen zijn liever bezig dan dat ze over een ingrijpende gebeurtenis praten. Voor hen breng ik de knutselkist mee. Daarin zitten kleine doosjes om te beplakken met stickertjes, fotolijstjes om te versieren, potjes om te beschilderen met (elektrische) kaarsjes die ze bij de kist kunnen zetten.

Daarnaast zijn er kleine taken waarbij kinderen kunnen helpen:

  • Helpen bij het uitzoeken van de kist en de kleding die de overledene aan krijgt.
  • Een tekening maken voor op de rouwkaart of schilderen op de kist.
  • Een verhaal of gedichtje maken en dit eventueel tijdens de ceremonie voorlezen.
  • Bloemen plukken en in vaasjes bij de overledene zetten.
  • Aansteken van kaarsjes.
  • Helpen met het dragen van de kist of juist voorop lopen met de bloemen.
  • Ballonnen oplaten.
as bewaren

Leestip: Overal en ergens

Over het omgaan met een overlijden is voor jonge kinderen een boekje geschreven. Daarom is mijn leestip: Overal en ergens. In dit leesboekje en kijkboekje van Pimm van Hest en Sassafras De Bruyn gaat een meisje op zoek naar haar overleden moeder. Uiteindelijk komt ze erachter dat mama eigenlijk altijd bij haar is, overal.

Het overlijden van een kind

Het sterven van iemand waar je van houdt is ingrijpend. Wanneer een kind overlijdt, is het verdriet onvoorstelbaar groot. Het is waarschijnlijk het moeilijkste moment in het leven van ouder(s), de eventuele broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en verdere familie en vrienden.

De emoties en gevoelens die daardoor worden opgeroepen zijn heftig. Voor ieders gevoel is het volstrekt oneerlijk als een kind eerder overlijdt dan zijn of haar ouders. Mijn doel is om van het afscheid van een kind samen toch ook iets moois te maken. Een herinnering waar later met een warm gevoel op teruggekeken kan worden. Een troostend lichtpuntje en in ieder geval een uitvaart die recht doet aan het kind.

Het kan goed zijn om bij een kinderuitvaart ook de kinderen van de school of het kinderdagverblijf te betrekken. Ik kan voor u de contactpersoon zijn voor de leiding van de school of het kinderdagverblijf om de inbreng van de kinderen op begripvolle wijze in goede banen te leiden.